Festivals als ideale proeftuin innovaties

In Nederland worden normaal gesproken vele festivals gehouden. Op een festival wordt geslapen, gedronken en gefeest en ieder festival heeft zijn eigen infrastructuur. In feite is een festival een soort van tijdelijke micromaatschappij met een hek eromheen om het exclusief te houden voor betalende bezoekers. Juist de beslotenheid en meetbaarheid zorgen ervoor dat een festival een uitstekende gelegenheid is om nieuwe innovaties voor de samenleving te testen.

Startups
Nieuwe innovaties voor het verbeteren van de samenleving worden meestal geïntroduceerd door startups. Een vast omkaderde definitie van een startup is er niet echt. Vaak wordt nog elke startende onderneming een startup genoemd, maar dat is niet echt waar het woord voor staat. Een belangrijk uitgangspunt van een startup is namelijk dat die innovatief is. Vaak is een goed idee of uitvinding dan ook de basis van een startup. Het idee is vernieuwend en in vrijwel alle gevallen wordt er gebruikgemaakt van nieuwe technologie, al is dit geen harde eis. Meestal wordt er een prototype ontwikkeld waar vervolgens korte of langere tijd aan geschaafd wordt om het tot een succesvol eindproduct te brengen. Een belangrijk kenmerk van een startup is dat er ambitieus en groots gedacht wordt. De innovatie moet niet alleen als lokale toepassing kunnen dienen, het is de bedoeling dat het product de hele wereld verovert. Festivals zijn, als maatschappij in het klein, dan ook bij uitstek ideaal voor startups om hun innovaties te testen, bij te schaven en zien hoe hun idee door het publiek wordt ontvangen.

Innofest
Innofest is een organisatie die bestaat uit een klein team met vooral voormalig startuppers. Innofest is in 2016 opgericht met het doel om startups voort te helpen om hun innovatie of uitvinding sneller en beter naar de markt te brengen. Dit doen zij door startups te koppelen aan een of meerdere van de vele festivals die Nederland heeft. Een tweede doelstelling van Innofest is een bijdrage leveren aan een betere wereld. Hierdoor vindt er een strenge selectie plaats qua startups. Een leuke en nog niet bedachte app kan, maar snel internet vergelijken en apps downloaden is niet nieuw (genoeg) meer. Het idee of product moet dus daadwerkelijk innovatief zijn én bijdragen aan een betere wereld. Wordt er aan die twee voorwaarden voldaan, dan zal Innofest pas het meest geschikte festival aan de verkozen startup koppelen.

Voorbeelden van festivals als proeftuin voor startups
Innofest heeft in samenwerking met startups en festivals al enkele baanbrekende innovaties op de markt kunnen brengen. Internet vergelijken voor de beste provider is mooi, maar niemand heeft hier iets aan in een bosrijke omgeving zonder bereik. Voor dat probleem is er een innovatie op de markt gebracht waarbij een 60 GHz wifi-verbinding getest werd op een zeer afgelegen festival. Ook een innovatie voor waterbesparing, zoals een volledig circulaire toiletunit was zeer succesvol. Sanitair water voor toiletten en douchen werd daarbij dusdanig gefilterd, dat het water zelfs bruikbaar was als drinkwater. Bezoekers van Zwarte Cross zijn ingezet als proefkonijnen voor het proeven van krekelsnacks. De startup die daarachter zat, timmert inmiddels al flink aan de weg met heerlijke krekel- en sprinkhanensnacks.
Share |