Een dichter op de dansvloer

Spoken word wordt steeds populairder in Nederland. Deze woordkunst is het best te beschrijven als "performance-poetry". Wie er vanaf 2009 al actief is in deze scéne is Justin Samgar. Begonnen als huisdichter bij Spuiten en Slikken en later overal in Nederland te zien als spoken word artiest bij onder andere Lowlands, Mysteryland, Paradiso en Melkweg. Inmiddels brengt hij muziek uit onder de naam SpaceAgePoetry. Hierin combineert hij Nederlandstalige poëzie en spoken word met de elektronische muziek van techno producers uit verschillende landen. Nog niet eerder in Nederland werden deze genres samengevoegd. Volgende week verschijnt zijn nieuwste single Rattenfänger.

Afgelopen maand releaste SpaceAgePoetry de 1ste single en video 'Er Is Altijd' van de aankomende Ophiuchus EP. 7 november wordt de 2de single en video uitgebracht, Rattenfänger. Een track waarin deze dichter vraagt om jezelf te verliezen in de muziek, de beat te volgen en natuurlijk zijn snedige zinnen. De video van 'Rattenfänger' is een vervolg op de video van de vorige single. Beide singles worden nu al opgepakt door de Berlijnse platformen voor elektronische muziek Amselcom en Trndmsk. Preview hier "­Rattenfänger"­

Met SpaceAgePoetry neemt Justin Samgar de luisteraar mee op reis naar een nieuwe wereld waar elektronische beats, mysterieuze spoken word en surrealisme samenkomen. Twee jaar geleden bracht hij zijn eerste EP "­Sputnik"­ uit bij het Amsterdamse KROOKS Records. Eerder dit jaar werkte hij samen met Israëlische producer Nadav Dagon aan de Engelstalige EP "­Walking Tree"­, inmiddels uitgegeven bij het Spaanse label Kanto Records. Zowel de EP als de video doet het vooral erg goed bij de elektronische muziekscéne in Tel Aviv en Istanbul.De Nederlandstalige Ophiuchus EP verschijnt 11 december op Camel Riders. Niet geheel toevallig is dit ook de verjaardag van Justin Samgar. Volgens sommigen is zijn sterrenbeeld niet Boogschutter maar het 13de teken van de dierenriem, de Slangendrager of Ophiuchus. Een teken dat past bij iemand die tussen twee werelden staat en als een soort woordensjamaan over hypnotische beats heen orakelt om zo zijn luisteraars al dansend naar een andere wereld te trekken.

Over SpaceAgePoetry
De Amsterdamse Justin Samgar, aka SpaceAgePoetry, slurpte in zijn jeugd alle muziek en boeken op die hij kon vinden, terwijl zijn ouders hun gezin juist probeerden af te sluiten van deze wereld door zich bij een sekte aan te sluiten. Die invloed is zowel terug te horen in het stemgebruik als de inhoud van de teksten van Justin. Zijn poëzie en spoken word gaan vaak over de zoektocht naar liefde en zingeving, waarin hij het universum als ultieme metafoor gebruikt voor zijn eenzaamheid en de voor hem onbekende werelden. Zelf ziet hij zich nog steeds als de kleine jongen die naar de sterren kijkt en nieuwe werelden wil verkennen.
Share |