Minister Grapperhaus pleit voor minder festivals in Nederland

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid pleit in zijn strijd tegen drugscriminaliteit voor minder festivals in Nederland. Volgens de minister kan de politie het grote aantal feesten niet aan, zegt de bewindsman in een interview met de Telegraaf.

Dit jaar worden er in Nederland zo'n 1.115 festivals georganiseerd, zo blijkt uit cijfers van EM Cultuur die in april zijn gepresenteerd. Hier komen zo'n 19,5 miljoen mensen op af. Volgens de minister is het niet te doen om alle bezoekers te controleren op het bezit van xtc en cocaïne.

"We hebben met elkaar afgesproken: als je op een festival met een gebruikershoeveelheid wordt aangetroffen kom je er niet in. Als het meer is, ga je mee met de politie. Als we dat zouden handhaven, zou je nog eens wat gaan zien.", aldus de minister. Verder zegt hij: "Het pilletje dat jij slikt, staat direct in relatie tot grootschalige criminaliteit, veiligheidsproblemen en milieuvervuiling.' Hij ziet de legalisering dan ook niet als oplossing: 'We voorzien de hele wereld van XTC en zijn de grootste producent van synthetische drugs ter wereld. Een blamage."

De minister vindt dat 'je met elkaar kritisch moet zijn en moet zeggen: kunnen we dit met zijn allen aan?" Grapperhaus heeft niet aangegeven op welke manier hij het aantal festivals wil terugschroeven. Ook deed de minister geen uitspraken over het aantal evenementen dat de politie wél aankan.Bron: Entertainment Business
Share |