Reggaeton bestaat 25 jaar en dat moeten worden gevierd

Reggaeton bestaat 25 jaar en is populairder dan ooit. De hitlijsten staan bomvol met de Latijns-Amerikaanse hits. Door artiesten als Daddy Yankee, Don Omar, Wisin & Yandel en natuurlijk J. Balvin is Reggaeton wereldwijd een geliefd genre. In Nederland zie je dit ook terug op populaire feestavonden zoals Fiesta Macumba wat al jarenlang het allergrootste en meest succesvolle latin clubfeest in Nederland is.

Het muziekgenre blijft groeien en stijgt op streamingdiensten als Youtube en spotify qua streams zelfs harder dan hip-hop. Ook door Nederlandse artiesten zoals Bizzey wordt Reggaeton omarmt, zo is zijn hit 'Traag' gebaseerd op het nummer Lento van Nfasis, letterlijk het origineel van Traag. (Lento betekent ook Traag in het Spaans).

Op zaterdag 27 juli wordt het 25-jarig jubileum uitgebreid gevierd tijdens de tweede editie van het Festival Macumba.

De Geschiedenis
Reggaeton is begin jaren 90 begonnen in Puerto Rico als mix van Amerikaanse Hip-Hop en Caribische muziek zoals reggae, maar dan in het Spaans. De beat van de muziek is gebaseerd op een drumsample van het nummer Dem Bow (1990) van reggae legende Shabba Ranks. Tot de dag van vandaag is dat de basis beat voor de meeste reggaeton liedjes. In die tijd had het genre nog geen naam, totdat in 1994 DJ Playero zijn mixtape Player 36 uitbracht, waar Daddy Yankee voor het eerst met het woord Reggaeton kwam en zo is het genre geboren.

Het genre werd in het begin van de 21e eeuw erg populair toen het werd opgepikt in de Verenigde staten. Vooral onder de jongeren met een hispanic achtergrond die er hun identiteit aan ontlenen. Later zou reggaeton ook Europa bereiken door nummers als 'Rakata' van Wisin & Yandel, 'Papi Chulo van Lorna en de hit 'Gasolina' van Daddy Yankee.

Wereldrecord Reggarton dansen
Op donderdagavond 11 juli wordt opnieuw een wereldrecordpoging Reggaeton dansen georganiseerd door Festival Macumba, Summer Breeze en WesterUnie bij het Westergasterras. Vorig jaar was het de eerste keer en heeft de waarnemer van Guinness World Records het record op 478 mensen vastgesteld. Dat moet dit jaar uiteraard worden verbroken!
Share |