Debat Eindhovense nachtleven barst uit voegen

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen veroorzaakt het Debat van de Eindhovense Nacht momenteel opvallend veel reuring. De vele aanmeldingen van zowel bezoekers als politici geven aan dat het blijkbaar een erg urgente zaak betreft en dat er een dialoog over het Eindhovense nachtleven wenselijk is. Ironisch genoeg is dit inmiddels het meest populaire debat van de regio, terwijl het tevens een van de weinige debatten is dat niet is georganiseerd vanuit gemeentelijk initiatief. En het feit dat maar weinig partijen het nachtleven in hun verkiezingsprogramma hebben staan, is op zijn minst opmerkelijk te noemen.

Met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart voor de deur, vond initiatiefnemer Siem Nozza het hoog tijd om te debatteren over de Eindhovense nacht. Daarom organiseert de voormalige communicatiemanager van Extrema Outdoor, Solar Weekend en ontwikkelaar van DIT in samenwerking met Designhuis, Stichting Ruimte, Stichting Nachtburgemeester Amsterdam en de Club Commission in Berlijn een debatavond om te kijken hoe het Eindhovense nachtleven ervoor staat en ieders stem te laten horen daarin.

Om de stad levendiger te maken en cultureel te ontwikkelen, is ontwikkeling van het nachtleven enorm belangrijk. Dat heeft naast culturele waarde tevens economische waarde ?n zorgt voor een interessanter vestigingsklimaat voor internationals. Zij vinden volgens ASML moeilijk aansluiting in de stad. Ook is bekend dat Design Academy-studenten na hun afstuderen veelal uitvliegen naar andere steden. Dat kan deels ondervangen worden door verbetering van het aanbod in het nachtleven, weten de onderzoekers. Daarvoor dient het nachtleven diverser en frequenter te zijn.

Voor die frequentie en diversiteit is meer coulance van de gemeente nodig. Initiatieven zoals Stroomhuis, Sociale Dienst en Lab-1 lopen hier telkens weer tegenaan. Soepelere regelgeving en helderdere vergunningsprocessen zijn hiervoor de sleutel. Geen geld, maar tijd en ruimte. Dat benadrukt ook Lutz Leichsenring, de zegsman van de Club Commssion van Berlijn die al jaren met de Duitse regering samenwerkt om het nachtleven structureel te verbeteren en om andere steden hiermee wereldwijd cultureel en internationaal te ontwikkelen. Samen met Mirik Milan, nachtburgemeester van Amsterdam, zette hij in nauwe samenwerking met de 'echte' burgemeesters onder meer nachtburgemeesters in het zadel in Londen en zeer recent met burgemeester De Blasio in New York.

De populariteit van het Debat van de Eindhovense Nacht is af te lezen aan het aantal aanmeldingen, maar tevens aan het feit dat studenten van de Design Academy Eindhoven en de Technische Universiteit Eindhoven onafhankelijk van het debat een protestmars hebben georganiseerd voorafgaand aan het debat. De mars loopt van de academie naar het Designhuis, alwaar vervolgens het debat zal plaatsvinden. Er is inmiddels besloten extra schermen buiten het Designhuis te plaatsen, zodat iedereen het debat kan volgen. Website This Is Our House zal bovendien het debat in zijn geheel live streamen, zodat ge?nteresseerden buiten Eindhoven ook mee kunnen kijken.

Het debat wordt gevoerd met de meeste partijen uit de raad. Diverse lijsttrekkers en wethouders zijn aanwezig, zoals Linda Hofman (CDA), Mary-Ann Schreurs (D66), Adnen ?enal (DENK), Saskia Lammers (Groen Links), Patrick van der Voort (Brede Beweging Links) en voormalig wethouder Economie Monique List, derde op de lijst van de VVD. De PvdA laat nog weten wie er namens de partij komt. "Gek genoeg heeft Jakob Wedemeijer, SP-wethouder van Horeca en Evenementen afgezegd", meldt Nozza. "Misschien komt hij er nog op terug wanneer hij ziet dat het debat zo populair is en het natuurlijk echt zijn portefeuille betreft." Nozza vervolgt: "En misschien dat de burgemeester zelfs komt. Dat zou een mooie erkenning zijn."

Voor het debat zocht initiatiefnemer Siem Nozza tevens samenwerking en deed onderzoek met Stichting Ruimte, This Is Our House en diverse Eindhovense initiatieven zoals Stroomhuis, Sociale Dienst, TAC, Wall Street, Calypso en Lab-1.

Het debat start aanstaande woensdag 14 maart om 19:00 in het Designhuis. Na het debat is er vanaf 22:00 uur een borrel in Wall Street op Stadhuisplein 6 in samenwerking met VPRO Tegenlicht.
Share |