Eventmonitor: Nederlandse eventsector zal groeien

Bijna 9 op 10 verwacht dat de Belgische eventsector de komende zes maanden niet zal groeien. 19% verwacht klappen. In Nederland verwacht 32% groei voor de branche. Dat blijk uit de 18de editie van de EventMonitor barometer van eventplanner.be in Nederland en Belgi?. Een extra rondvraag in de Belgische markt leert dat de daling minstens gelinkt is aan de aanhoudende terreurdreiging en de aanslagen op 22 maart in Brussel.

Vooral Brusselse eventsector in de problemen door terreurdreiging
Vooral internationale meetings en congressen in Brussel liggen nog steeds erg moeilijk. De meeste locaties en bureaus hopen dat die markt vanaf september weer zal aantrekken (in de zomer gebeurt er sowieso niet veel), maar na de nieuwe aanslagen in Nice blijft iedereen voorzichtig en bleven de Belgen pessimistisch in hun voorspellingen. In andere Belgische regio's blijken de prognoses een stuk positiever.

Vorig kwartaal hielden de opdrachtgevers nog positief aan voor Belgi?, maar helaas blijkt de impact van terreurdaden nu ook door te wegen op de barometer voor de eventsector.

Meer budget per persoon
Bedrijven spendeerden de laatste maanden meer budget per persoon bij hun bedrijfsevenementen. 70 euro per person lijkt zowat het magische getal geworden, waar dat vroeger nog 50 euro was. Maar liefst 24% geeft aan dit bedrag per persoon veil te hebben. 54% geeft meer uit (met pieken van 20% op 100 euro en 10% op 120 euro), terwijl 22% minder diep in de buidel tast.

Last-minute events worden uitzondering
Er is een opmerkelijke verschuiving dit jaar in de lead times bij events. Bedrijven beginnen duidelijk meer op tijd aan het plannen van hun events. 20% Van de opdrachtgevers schiet pas minder dan 3 maanden voor het event plaatsvindt uit de startblokken. Twee jaar geleden zat dit nog op 49% en vorig kwartaal nog op 28%. Een mooie evolutie. Complexe evenementen hebben uiteraard nog steeds een doorlooptijd van 12 maanden of meer, dat is ondertussen 20% van alle events. 15% Voorziet ondertussen 6 maanden voorbereiding.

Het gehele rapport is hier te bestellen.
Share |