Festivalganger wordt onvoldoende beschermd tegen blikseminslag

Om het publiek bij grootschalige openluchtfestivals beter te beschermen tegen blikseminslag zouden er extra maatregelen moeten worden genomen. Dat zegt Guus Pemen, universitair hoofddocent aan de Technische Universiteit Eindhoven. Volgens hem bieden de bliksemafleiders die op geluidstorens en podia zijn aangebracht onvoldoende veiligheid voor een mensenmassa.

De bezorgdheid van Pemen werd twee jaar geleden gewekt toen Pinkpop werd bedreigd door noodweer. 'Tienduizenden mensen stonden op een open terrein. Het was meer geluk dan wijsheid dat daar niets ernstigs is gebeurd', aldus de bliksemexpert. Hij erkent overigens dat de kans dat iemand getroffen wordt door de bliksem uiterst klein is. In Nederland vinden jaarlijks tussen de 1 en 5 personen de dood als gevolg van de bliksem.
Zo ben je het best beschermd tegen onweer op festivals

Lees hier een interview met de Eindhovense expert Guus Pemen, die technieken ontwikkelt om publiek beter te beschermen bij onweer.

Om festivalbezoekers beter te beschermen zouden er geaarde metalen palen op een festivalterrein kunnen worden geplaatst, zegt Pemen. 'Hoe meer palen, des te kleiner de kans dat iemand wordt geraakt.' Een andere mogelijkheid is het spannen van een netwerk van metalen dragen boven het publiek.

Lees verder op Volkskrant.?nl.
Share |