Vrijland festival kiest voor Blijburg aan Zee

Cartel en Amsterdam Roest organiseren sinds 2013 Vrijland Festival. Een gevarieerd Amsterdams bevrijdingsfestival voor jongeren dat jaarlijks plaatsvindt op 5 mei. Vrijheid wordt vaak voor lief genomen. Op Vrijland Festival dansen, feesten en delen we onze vrijheid en realiseren we ons dat we dit moeten koesteren.

Locatie
Dit jaar vliegt Vrijland Festival uit, op zoek naar onontgonnen gebied vol met nieuwe mogelijkheden die de horizon van het festival verbreedt. Na twee edities op het terrein van Roest, gevolgd door een editie op de Oostpunt, strijkt Vrijland Festival voor haar vierde editie neer op het nieuwe terrein van Blijburg aan zee. Een locatie met dezelfde bloedgroep, ruimte, karakter en groeiperspectief voor Vrijland Festival.

Het nieuwe Blijburg kijkt uit over een prachtige landtong en heeft een meesterlijk uitzicht over het Markermeer. Blijburg staat bekend als 'culturele strandidylle'. Een plek waar Amsterdammers uit de buurt en uit de rest van de stad samenkomen en elkaar ontmoeten. Het is een plek die vrij is. Waar je naar hartenlust kunt feesten, buitenspelen, zwemmen, eten en drinken.

Niet alleen op het gebied van locatie, maar ook inhoudelijk is Vrijland steeds op zoek naar nieuwe invullingen voor haar festival; in boodschap, programma, samenwerkingen, doelgroep en uitstraling.

Muzikaal programma
Muzikaal zoekt het festival dit jaar bewust de breedte op door naast een house en techno stage ook een live/bass 'n beats area neer te zetten. Daarnaast slaat zij de handen ineen met Disco Dolly die een eigen stage zullen hosten in de zogenaamde kapel van Blijburg. Het nieuwe paviljoen van Blijburg biedt ook ruimte voor meerdere kleine stages waar Vrijland Festival de samenwerking aangaat met kleine beginnende collectieven die hier een ludieke invulling zorgen.

Vrijland Festival is en blijft een Amsterdams bevrijdingsfestival waarbij een groot deel van de line-up wordt ingevuld door locale helden, maar uiteraard nodigen wij ook een aantal internationale legendes uit. Meer hierover eind januari.

Randprogramma
Randprogramma is een belangrijk en steeds groter wordend onderdeel van Vrijland Festival en zal dit jaar worden uitgebouwd met een markt in de vorm van kleine pop-up stores, een mini theater voor performing arts en vele andere verrassingen.

Catering
Restaurant Roest verzorgt komende editie een heus festivalrestaurant dat de basis zal vormen van de foodcourt. Dit restaurant zal geleid worden door chef Valentijn van Roest die bekend staat om zijn pure, eerlijke, stoere en gezonde kost van het houtvuur. Naast Restaurant Roest zal de foodcourt worden uitgebreid met een aantal rollende keukens voor een breed aanbod en gezellige food area.

Inhoudelijke programma
Op 5 mei viert Nederland bevrijdingsdag. We vieren het einde van de Duitse bezetting in Nederland en de bevrijding van Nederlands-Indi?. We vieren dat we kunnen vinden, voelen, geloven en zeggen wat we willen, zonder daarmee de vrijheid van anderen te beperken. Op 4 mei gedenken we de mensen die stierven voor deze vrijheid, op 5 mei eren we de mensen die vochten voor deze vrijheid.

Na de aanslagen in Parijs, en de oorlogen in het Midden-Oosten voelen wij de bedreiging van onze vrijheid en die van mensen om ons heen steeds dichterbij komen. Vrijland vindt het dan ook belangrijk om zeker in deze tijden het vrijheidsthema te blijven benadrukken. Daarom ontwikkelen ze een inhoudelijk programma waarin op theatrale, kunstzinnige en informatieve wijze aandacht wordt besteedt aan het concept vrijheid.
Share |